24.6.2012

Cointreau-juustokakku alaosattomissa

Click here for recipe in English...

Säät suosivat tänä Jussina, ja vaikkei nyt ihan helteisiin ylletty, aurinkoa riitti etenkin aattona koko päivän ajan täysin pilvettömältä taivaalta. Aatoksi tempaisinkin kasaan kesäisesti marjoilla päällystetyn juustokakun. Viileä hyydykekakku on omiaan kesällä, vaikka enpä sille talvellakaan nenääni nyrpistäisi. :D

Mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Jottei olisi jäänyt liian simppeliksi, repäisin joukkoon vielä parvekepuutarhan minttua... ja pari HERNETTÄ!
Puolustus kertoo: torimyyjän kokoama kesäcoktail (poislukien minttu).

Juustiksen makuaineena on klassikkoaseman saavuttanut ranskalainen appelsiinilikööri Cointreau. HY-VÄÄ! Minulla alkaa muuten jo tulla tavaksi juustokakkujen tekeminen ilman pohjaa... En vain jaksa innostua kaupan kekseistä ja niiden muruihin lisättävästä rasvasta. Paljon parempi on minusta kääretorttupohjan taikinasta paistettu lätty, mutta sen toteuttamisen suhteen taas iskee aina paha laiskotus. Kun hyydykejuustokakun valmistamiseen nyt ei muutoinkaan tarvita uunia, en millään viitsi sitä ruveta pienen pohjalevyn paisteluun lämmittämään (eikä jääkaapissa kananmuniakaan tietysti silloin ole). Mutta hyvin toimivat pohjattomatkin kakut, vaikka kunnon pönötysjuhliin kakkua vietäessä toki pohjat vetäisinkin. ;)


Cointreau-juustokakku (pohjaton)

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4 liivatelehteä
0.5 dl Cointreau-appelsiinilikööriä
200 g tuorejuustoa (Philadelphia)
+ marjoja koristeluun

Vatkaa vaniljakastike (mieluusti koneella) niin kiinteäksi vaahdoksi kuin mahdollista. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi. Lämmitä puolet likööristä mikrossa höyryävän kuumaksi, ja liuota ylimäärävedestä puristellut liivatteet siihen. Jäähdytä liivate-likööriseosta lisäämällä sen joukkoon loppu neste, ja kaada se sitten hitaasti koko ajan sekoittaen tuorejuuston joukkoon. Kääntele tuorejuustoseos vaniljavaahtoon huolella. Tarkista maku: onko riittävästi sokeria? (Minusta vaniljavaahdon ja liköörin sokerit riittivät hyvin.) Kaada koko setti sitten irtopohjavuokaan (max 20 cm halkaisija), jonka pohjalle on hyvä leikata leivinpaperialusta. Anna hyytyä jääkaapissa mieluusti seuraavaan päivään. Koristele tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.


***

Midsummer is the time to enjoy strawberries that are just coming in season in Finland at that time. In June the first strawberries must be eaten as such, not cooked into jam, pureed into smoothies or chopped up into cupcake batters. On Midsummer's Eve I chose to entertain with a Cointreau (the famous French orange liqueur) flavoured cheesecake with generous in-season toppings of strawberries, blueberries, raspberries and cherries. For a touch of green I added some mint leaves and fresh peas! For the ultimate fresh and light taste I left the cheesecake crust-free. I find this to work out just fine just as long as you remember to line the baking pan with parchment so that it is actually possible to move the cake onto a separate serving plate.

Cointreau cheesecake (no crust)

2 dl whippable vanilla sauce
4 sheets of gelatine
0.5 dl Cointreau orange liqueur
200 g cream cheese (Philadelphia)

Whip the vanilla sauce as hard as possible. Soak gelatine sheets in cold water for 5 minutes. Warm up half of the liqueur, squeeze excess water off the gelatine leaves and dissolve them into the hot liquid. Add the remaining liquer to cool the mixture down a bit, and pour it then on cream cheese, all the while mixing carefully. Fold the cream cheese mixture into whipped vanilla sauce and pour the batter into a springform pan (cut a piece of parchment paper to line the bottom of the pan). Let the cake chill in the refrigerator overnight. Serve with in-season berries and fruit.

4 kommenttia:

  1. Hauska otsikko, piti tulla heti katsomaan mitä sitä on hurjasteltu juhannuksena:)

    VastaaPoista
  2. Joo, pieni otsikkoprovo tuo tasapainottavaa lisämaustetta muuten niin hempeillä kuvilla varustettuun postaukseen. ;)

    VastaaPoista
  3. Huippuidis tehdä juustokakkua ilman pohjaa! Miksen ole ite tajunnut tätä, kysyn vaan ;) Sama homma nimittäin, tuohon pohjan tekoon ei mullakaan usein riitä innostus ja sitten jää koko kakun teko siihen. Ja huomattavasti kevyempikin vaihtoehto (jos nyt sanaa kevyt ja juustokakku voi samassa lauseessa käyttää..) :)
    Upean näköinen koristus toi marjakeko!!

    VastaaPoista
  4. Pikku Leijonan Emäntä: Kiitoksia, kesämarjoja kauniimpia (ja maistuvampia) koristeita saa kyllä hakea kissojen ja koirien kanssa!

    Pohjaton juustokakku on tosiaankin toimiva idea, ja kyllähän se keventääkin aika tavalla. Esimerkiksi pala tätä juustokakkua marjapäällisineen on ravitsemusmielessä oikeaoppinen jälkkäri. :)

    VastaaPoista

...koska enhän mä muuten tiedä kuinka paljon
mun banskuleipäresepti nro n+1 teitä risoo!

Muuta makusteltavaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...