29.7.2017

Vuokaleipää, ruokaleipää

On muuten kumma juttu, miten erilainen lopputulos syntyy samasta taikinasta sämpylöiksi tai isoksi leiväksi paistettaessa. Leivonnaisen koko ja muoto mutta myös paistoaika, -lämpötila ja -alusta (tai -astia) vaikuttavat kaikki.

Tällä kertaa paistelin lasiastiassa ison vuokaleivän, ja lopputulos oli jykevä, keskivaalea ja todella rapeakuorinen. Ja muuten erinomaisen rouhea ja jyväinen, kiitos onnistuneen siemen-viljakombon.


Auringonkukansiemen on tässä leivässä pääroolissa, mutta jyväistä suutuntumaa tuovat myös pellavarouhe, leseet ja sämpyläjauhojen sattumat. Olin muuten hieman yllättynyt, ettei pellavansiemenistä tullut leipään tunnistettavaa makua tai merkittävää väriläiskää. Kolme ruokalusikallista oli näemmä riittävän pieni määrä, jottei syntynyt kilpailuasetelmaa auringonkukansiemenille.

Mitäs leivän päälle? Maistuu ihan pelkän voin kanssa tai ehkä myös juustosiivulla höystäen. Leppoisana lomapäivänä voileivät voi myös upgreidata yrttisellä tuorejuustolla, kalkkuna- SEKÄ juustosiivulla, ekstrasiemenillä ja vielä basilikasilpullakin. Pisteeksi iin päälle (pisteiksi leivän päälle?) pari rouhaisua mustapippuria. Tulevina syksyn arkiaamuina voi sitten muistella kaiholla tällaisia hifistelyitä...

Kokoamisohjeet.


Auringonkukansiemenleipä

(1 iso vuokaleipä)

Erä I
5 dl sämpyläjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 rkl leseitä
3 rkl pellavarouhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
5 dl vettä

Erä II
3 rkl (kookos)öljyä
noin 5 dl sämpyläjauhoja

Mittaa erän I kuiva-ainekset isoon kulhoon, ja sekoita ne keskenään. Mittaa myös kraanakylmä vesi, ja sekoita taikinamassa. Peitä kulho liinalla, ja jätä se lepäämään vähintään vartiksi, jolloin pellavarouhe ja jauhot ehtivät imeä vettä itseensä.

Erässä II sekoita joukkoon öljy ja riittävästi jauhoja. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Öljyä leipävuoka (pohjalle voi ripotella halutessaan myös auringonkukansiemeniä). Taittele taikina pariin kertaan ja muotoile pötkyläksi. Jätä taikinapötkö kohoamaan leipävuokaan.

Leipä kypsyy 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuutissa. Poista kypsä leipä vuoasta, ja anna sen jäähtyä ritilän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti